Menu

Carl Jacobsens Brevarkiv

Laurits Tuxen

Carl Jacobsens mand i Paris

Maleren Laurits Tuxen spillede en stor rolle i Carl Jacobsens bestræbelser på at erhverve afstøbninger af fransk skulptur til Danmark. Tuxen opholdt sig meget i Paris i 1880’erne og blev anmodet både af lederen af den Kgl. Skulptursamling O. Rosenørn-Lehn og Carl Jacobsen til at opsøge de franske billedhuggere og undersøge mulighederne for at få kopier af deres arbejder. Det var kunstnere som Barrias, Mercié, Falguière og Dubois, der havde Carl Jacobsens store bevågenhed.
Tuxen malede flere billeder på bestilling af Carl Jacobsen bl.a. portrættet af Ottilia Jacobsen (1882) og Kongefamiliens besøg på Ny Carlsberg (1892).
I 1888 var Laurits Tuxen sammen med P.S. Krører og Vilhelm Klein med i organisationskomiteen til Carl Jacobsens store og succesrige udstillings projekt Den franske Kunstudstilling, der vistes i en specielt opført bygning på Københavns nuværende rådhusplads.
Korrespondancen mellem Carl Jacobsen og Laurits Tuxen består af 74 bevarede breve fra perioden 1879-1910 og fortæller om Carl Jacobsens store engagement og høje ambitionsniveau med f.eks. at skaffe den bedste udenlandske kunst til Danmark. Igennem de ca. 30 år Laurits Tuxen og Carl Jacobsen kendte hinanden, udviklede de et varmt og hjerteligt forhold, der ofte kommer til udtryk i brevenes personlige karakter.
Start søgning i korrespondancen mellem Carl Jacobsen og Laurits Tuxen her