Menu

Carl Jacobsens Brevarkiv

1902-12-13

Afsender

Carl Jacobsen

Modtager

Hack Kampmann

Dokumentindhold

Carl Jacobsen har studeret plantegningerne over Glyptoteket og kommer i dette omfattende og vigtige brev med betragtninger over lysforholdene og meget andet.

Transskription

13-12-2

Kjære Kampmann
Jeg har iaften siddet og studeret Glyptotheksplanen og derved bemærket Følgende Naar, som vi jo nu ere enige om, Vinduerne i Cabinetterne ud til Gaden falde bort, saa burde det være at overvei om vi skulle anbringe dem ud til Gaarden, eller om vi dog saa ikke hellere skulle give ogsaa disse Rum Ovenlys.
Meningen med Vinduerne var rigtignok at vi ved disse fik et Sidelys, som kunde være nyttigt for adskillige Kunstværker, og at navnlig Reliefferne kunde faae et flatterende Streiflys.

Men. [øverste linje er dårligt kopieret]..... Ulempe derved at hele Vinduesvæggen gaae tabt og, hvad jeg lægger megen Vægt paa, Planens store Stiil; thi vi attraae og opnaae virkelig her et Værk i den "store Stiil" lider meget derved.
Hvis vi deriomod give hvert Cabinet sin lys Lanterne, da ville vi baade faae et smukt Perspektiv og vi ville faae langt skjønnere Rum og mere Nytte ud af disse.
Streiflyset paa Reliefferne vil maaske ikke blive saa kraftigt, men det vil blive mere regelmæssigt. I de 15' dybe Rum vil der blive stor Forskjel paa Lyset paa Sidevæggene og Bagvæggen vil faae plat Lys.

Dørene maatte naturligviis da være midt paa Sidevæggene. Maaske vi burde hæve Gulvet saa at [det] blev i Høide med Hjørnesalene; vi vilde derved faae Lyset noget mindre paa Haaret af Busterne, og vi vilde faae en behageligere Gang igjennem Rummene, ligesom ved Transport af Statuer vilde vi slippe for disse 2 Gange 2 Trin, somheller ikke ere i den store Stiil

Dette er knap nok noget Forslag, det er kun en Henstilling til Eftertanke
(Undskyld dette Griseri! Jeg bruger det allernyeste Patent af et Blækhus hvor man dypper ned i Glas Hagl. Det er deiligt men Haglene følge ofte med og løbe som her ned ad Papiret!! Men det er det nyeste Chic af et Blækhus)

Derimod er det ikke et Forslag, men et aldeles nødvendigt Forlangende at Døraabningerne anbringes i Midten af Hjørnesalene, selv om vi ville beholde Sidelys og Sidedørene i de mellemste Cabinetter.
De vil see at Sidedøren i Hjørnesalen umuliggjør en smuk Opstilling paa den sydlige Væg
[Tegning af rummene med a]
Det Første af denne, som er betegnet a kan ikke benyttes til Opstilling. Man vil rive Piedestalerne overende naar naar man gaar ind og ud af Hjørnesalene.
_
Kunde vi gjøre Cabinetterne af lidt forskjellig Brede vilde det være heldigt. Smgl. Cabinetterne i Thorvaldsens Musæum. Disse 5 Rum af samme Brede virke lidt eensformigt selv om vi udføre min Yndlingstanke med afvæxlende Runde og firkante Endevægge.

I Festsalen ere Væggene tegnede med Pilaster Inddeling.
Dette er meget uheldigt for Afbenyttelsen.
Kunne vi ikke faae lige Vægge, eventuelt med malede Lisener eller Felter ?
Maaske kunde man da anbringe Figelia Frisen paa den ene Side og Mausoleums Frisen paa den anden i stedet for de Guirlander, som vi have tænkt at udelade.
Jeg talte i dag med Harald om Søileopstillingen i Langsalene og maatte indrømme at hvis de, som vi talte om, kun skulde staae som et decorativt Galleri, saa vilde de ødelægge den store Stiil i disse Sale.
Jeg kan ikke ret forstaae at vi ikke skulde kunne dele den ene Sal i tre Dele.
Salen er 42 ½ Alen lang. Skar vi 10 Alen af hver Ende fik vi tre Rum, som vare 10 Alen

hver og en Sal paa 20 Alen M[en] Keiserindernes Atrium hos mig er netop nøiagtigt 10 x 15.
Tænk nu over disse Spørgsmaal.
Deres hengivne
Carl Jacobsen

Har vi ikke engang talt om at gjøre de to sydlige Hjørnesale runde? Tænk hvor det gjør en smuk Virknng i Glypt. I München med de to Rotunder.
_
Et vigtigt Punct, som dog ikke haster, er at Trappesiderne indrettes til de Statuer a,b som skulle staae derpaa: [tegning med a og b]
Det seer godt ud at flankere en Dør med Statuer.
x) Rotunden ere 10? i Diam. = 16
Vi har dog kun 13 ½[?]

Fakta

PDF
Brev

Dansk

København
København

Glyptotekets arkiv