Menu

Carl Jacobsen’s Correspondence Archive

1890-06-16

Sender

Carl Jacobsen

Document content

Awaiting summary

Transcription

Ny Carlsberg 16-6 90

Deres Excellence

De af mig i sin Tid til den kongelige Sculptursamling skjænkede franske Kunstværker, som bleve frelste ved Slottes Brand, henstaae jo nu uden Nytte og Glæde for noget Menneske i Slottes Kjælder.
Da der netop nu bliver oprettet et Museum i Maribo, hvor disse Figurer ganske særligt ville være paa deres Plads, tillader jeg mig meget varmt at anmode Deres Excellence om at overlade Maribo Musæum Figurerne som Laan, indtil det nye Musæum i Kjøbenhavn bliver færdigt.

Deres Excellence vil erindre at Forudsætningen for min Gave i sin Tid var, at Figurerne skulde sees og dermed virke paa Befolkningen; jeg stillede derfor den Betingelse at de skulde udstilles paa Charlottenborg førend de indlemmedes i Musæet.
Denne Hensigt vilde jo særlig naaes ved at udstille dem i et nyt Musæum, hvorimod den aldeles modarbeides naar Figurerne staae i Kjælderen. Dernæst maa det erindres at alle de nævnte Figurer ere stadig udstillede i Glyptotheket, saaledes at der for den enkelte, som ønske at see dem, ikke er nogen Grund at holde den tilbage.
Naar jeg siger at Figurerne særligt ville være paa deres Plads i Maribo

er det ikke blot fordi det lille Musæum vilde gjøre meest Nytte, naar det strax fra Begyndelsen havde noget Rigt og Smukt at vise de Indfødte; men ogsaa fordi efter den Plan, som jeg har tilladt mig at foreslaae Bestyrelsen, skulde nogle af de skjønneste Repræsentanter for :
den antike Tid, Renaissancen, vor hjemlige Kunst og den moderne franske Kunst være udstillede.
Og Galleriets Figurer, tillige med nogle som Ny Carlsberg Glyptothek vil laane til Maribo, indtil Glyptotheks bygningen bliver færdig, vilde netop danne en ligesaa smuk som lærerig lille fransk Samling.
I det Haab at Deres Excellence ikke tager min Anmodning ilde op er jeg Med Høiagtelse
Deres hengivne
Carl Jacobsen

Hr. Excellence
Lehnsbaron Rosenørn Lehn

Facts

PDF
Letter

Danish

Copenhagen
Copenhagen

Glyptoteket. Carl Jacobsens kopibog