Menu

Carl Jacobsens Brevarkiv

1891-10-29

Afsender

Carl Jacobsen

Dokumentindhold

Carl Jacobsen takker for et brev fra Koch og udtaler, at han betragter uenigheden i Controlkomiteen som "en storm i et glas vand" foranlediget af Borgmester H.N. Hansen. I en følgeskrivelse redegør Carl Jacobsen for sin opfattelse af sagen.

Transskription

29-10-91

Hr Høiesteretsassessor
Koch

Min hjerteligste Tak for Deres venlige og udførlige Brev af 25de som paa en saa velgjørende Maade adskiller sig fra Borgmester Hansens Optræden i Mødet d 21de!
Jeg vil ikke trætte Dem med fortsat Brevvexling, men jeg har nedskrevet mine Modbemærk

ninger paa et særskilt Indlæg, som hermed følger, og som jeg beder Dem fremlægge Comiteens Medlemmer, hvis denne Sag yderligere skal forfølges.
Jeg betragter den som "Une tempête dans une verre d'eau" opblæst af Borgmesterens kraftige Lunger, men som derfor ogsaa vil lægge sig ligesaa kraftigt som den opstod; saaledes at vi atter samlede kunne optage

vore Arbeider til Glyptotheksagens Fremme.
I Lighed med hin gamle Romer vil jeg gaa til Jesuskirken og takke Himlen fordi den har givet mig Midler, Villie og Lykke til at udvikle Glyptotheket, men jeg vil ikke staae i Skoleret for Borgmesteren.
Viceformanden maa lede Mødet paa Løverdag jeg selv kan ikke være

tilstede førend tempêten har lagt sig i Vandglasset.

Deres ærbødigst
hengivne
Carl Jacobsen

I
I Høiesteretsassessor Kochs Skrivelse, privat Brev af 25 October forekomme forskjellige Synspunkter, hvis Rigtighed jeg ikke kan erkjende

1st Side a
Uanset min formelle Ret, som jeg selv ikke tvivler om, og som ialtfald kan bekræftes eller benægtes af juridisk Kyndige, maa jeg forsikkre at jeg har handlet efter Aanden i den indgaede Overeenskomst. Aanden er maaskee opfattet forskjelligt af de tre Contrahenter; men man maa virkelig gjøre mig den Ære at antage at jeg har handlet i samme Aand da jeg indfriede mine Forpligtelser som da jeg indgik dem.
Min Aand om jeg maa bruge det Udtryk, er sikkert meget forskjellig fra en Deel af Communalbestyrelsens x) og jeg frygter at det vil blive saare vanskeligt for os at handle i samme Aand
x) ikke Høiesteretsassessor Koch

Derimod har jeg den Tilfredsstillelse at troe at min Opfattelse ikke staae i Strid med den tredie Contrahents; som kun har forlangt at jeg skal opfylde min Forpligtelse af 8 Marts 1888, idet den derved har betegnet at den, Staten, havde fuld Tiltro baade til min Kyndighed og min Redelighed.
Denne Tilfredsstillelsenersaameget større som jeg i mine Dispositioner stadig har confereret med det ene af Staten valgte Mdlem af Comiteen, Hr. Weis, og næsten altid selv indtil smaa Dtailler fundet min Opfattelse i Harmoni med hans.
Side 2. a
Bedømmelses Udvalgets Votum
Jeg beklager at være næsten nødt til at udtale mig om dise Herrers Besøg.

Det var for mig en lidet opmuntrende Forestilling.
Disse Herrer tager sig denne Opgave saa let at jeg antog at det blot var en Forsmag at de overhovedet mødte for at kunne give en Erklæring der kunde gjøre det muligt at Sagen gik i Orden.
Den ene af Herrene, nomina sunt odiosa, gik da han havde seet en eller to af Salene og kom ikke igjen.
De romerske Buster vandt ikke synderligt Bifald, jer erindrer ikke at de engang værdigede de øvrige Antiker nogen Opmærksomhed.
Prof. Bloch var ualmindelig gnaven og udtalte sin Utilfredshed med" at saa meget var af Gibs".
Skjøndt jeg var tilstede hele Tiden blev der ikke afæsket mig nogensomhelst Forklaring, og navnlig blev

der ikke fremsat nogetsom helst Ønske om at blive gjort bekjendt med hvad der i Virkeligheden hørte Samlingen til eller ei. Uagtet det udtrykkeligt var nævnet i Tillæget til Cataloget (1889) at langt fra Alt var opstillet, udtaltes der ikke nogetsomhelst Ønske om, at see eller blot faae at vide, hvilken Betydning disse fraværende Ting havde.
Jeg maa derfor bestemt hævde at hvis Bedømmelsescomiteen ikke har faaet det fuldstændige Syn paa Samlingens Beskaffenhed, saa er dette ikke min Skyld.
Man vil ogsaa lægge Mærke til at i Modsætning til Høiesteretsassessor Kochs særlige Dvælen ved den antike Kunst, saa udhæves denne aldeles ikke af Bedømmelses Comiteen, som derimod netop dvæler ved den danske Kunst.

II
Det er af Ovenstaaende uimodsigelig klart, at naar Høiesteretsassessor Koch særlig har dvælet ved Antikernes Tilstedeværelse for at stemme sine Colleger til Gunst for Glyptotheksagen saa har han ikke kunnet støtte sig synderligt til Bedømmelsesudvalgets Erklæring.
Derimod har denne havt en vis Indflydelse paa mine Indkjøb idet den særlig lagde Vægt paa den danske Kunst.

Side 3 a
"Det er en Fortolkning af disse Ord af det formelle Spørgsmaal dreier sig" Da der senere siges (c) "Jeg erkjender naturligviis at de (brugte Ord) kunne undergives en anden Fortolkning" end Høiesteretsassessor Kochs skal jeg ikke dvæle ved dette formelle Spørgsmaal.

ad Side 3 b.
Mine almindelige Udtalelser
Naar en Talende Taler fra een Forudsætning og den Hørende hører med en anden Forudsætning er Misforstaaelserne let forklarlige uden at den Ene behøver at bebreide den Anden hans Feiltagelse.
Jeg har aldrig talt fra anden Forudsætning end den, at jeg havde frit Valg i Kjøbet af Kunstværker og jeg har med Villie aldrig givet den mindste officielle Meddelelse fra mig at jeg for "Glyptothekfondet" havde kjøbt Dit eller Dat.
Det har været min Mening og er det endnu at jeg ikke blot har den lovlige Ret til at udsætte til det sidste Øieblik at tage Bestemmelse

om hvad der skal indlemmes i Glypt. at alt Det som jeg en bloc har indkjøbt, men at det ogsaa er den rigtigste Maade at handle for at faae en saa helstøbt og udsøgt Samling som muligt.
At H--- Koch har troet at jeg var eller følte mig bunden ved Cat Tillæg 1889 kan jeg beklage - men jeg kan ikke derfor fravige min Opfattelse.
Det siges at jeg har i alttaget Tavshed derom.
Ja denne Side af Sagen er aldrig bleven bragt paa Bane - Jeg er aldrig bleven spurgt - Man taler jo ikke om det som man anseer for at være givet.
Jeg har talt med Varme om de franske Anskaffelser ligesaavel som om de antike - jeg har glædet mig og jublet ved hvert skjønt Stykke jeg fik her til Landet og jeg har

udtalt Haabet og maaske endog Forvisningen om at det Alt engang skulde havne i "Ny Carlsberg Glyptothek".
Dette gjør jeg den Dag i Dag og vil jeg forhaabentlig fremdeles gjøre.
Men det er kun et Haab som ikke ligger i min Haand alene at virkeliggjøre.
Angaaende "Tillæget 1889" skal jeg endnu kun gjøre Opmærksom paa at da det indeholder Kunstværker for en Anskaffelsessum af 270.000 Kr og da jeg udtrykkelig for Kunstbedømmelsen havde fremhævet at "Glyptothekfondet" langtfra var udtømt (see Pag 686 Linie 3-5) er det givet at det ikke kunde betragtes som et Udtryk for "Glyptothekfondets (250.000 K) Anskaffelser.
H- Koch siger Side 4 "Reductionen af Bygningen har med Hensyn til den formelle Side af Sagen ingen Betydning - dette vil jeg

III
lade staae hen; men dette Punct har stor reel Betydning.
Tillæget bærer vel aarstallet 1889, men det udkom i 1888 og det blev forfattet i Eftersommeren 1886 og paa den Tid var der aldeles ikke Tale om Reduction af Bygningen.
Dette skete meget imod min Villie, men jeg betragter det som en Lykke.
Thi havde vi dengang fulgt mit Ønske at opføre hele Bygningen strax, vilde vi have faaet et Rum, som aldeles ikke vilde passe til Antiksamlingen saaledes som den nu har udviklet sig hos mig.
Da Bygningen nu er fastslaaet - og først efter at den var fastslaaet, kan jeg foretage Anskaffelserne med de forhaandenværende Localer in mente.
det vilde have været absurdt at fastslaae Indholdet inden man vidste hvad der kunde passe i Bygningen eller ej.

Fakta

PDF
Brev

Dansk

København
København

Glyptotekets arkiv. Carl Jacobsens kopibøger