Menu

Carl Jacobsens Brevarkiv

Legatet "Albertina"

Kunst i det offentlige rum

Legatet "Albertina" blev oprettet i 1879 på initiativ af Carl Jacobsen og kan på flere måder betragtes som en forgænger for Ny Carlsbergfondet. Ligesom Legatet "Albertina" har også Ny Carlsbergfondet som et af sine hovedformål at støtte kunst i det offentlige rum. Det er derfor naturligt, at digitaliseringen af Carl Jacobsens Brevarkiv omfatter den righoldige korrespondance om Legatet "Albertina" fra dets oprindelse i 1879 til Carl Jacobsens død i 1914. Brevmaterialet findes hovedsageligt i arkiverne på Ny Carlsberg Glyptotek, Thorvaldsens Museum og i Ny Carlsbergfondet og er nu scannet og delvis renskrevet.

Brevene er af vidt forskellig karakter og indeholder alt lige fra principielle diskussioner mellem bestyrelsens medlemmer til Carl Jacobsens minutiøse anvisninger til stenhuggere om detaljer i soklers udførelse. Mange statuer blev bestilt hos bronzestøbere i Frankrig og Italien, og af korrespondancerne med disse får man et levende indtryk af Carl Jacobsens engagement i hver enkelt statues kopiering og store interesse for detaljen. Herudover findes korrespondancer med bl.a. billedhuggerne Theobald Stein, Louis Hasselriis, Vilhelm Bissen, Otto Evens og Auguste-Nicholas Cain, der alle leverede statuer på bestilling fra Legatet "Albertina".

Fra 1879 til 1914 blev der opstillet 25 skulpturer i København på initiativ af Legatet "Albertina", heriblandt nogle af byens mest ikoniske billedhuggerværker f.eks. flodguderne Nilen og Tiberen ved Dronning Louises Bro og Den døende galler og Jeanne d'Arc i Ørstedsparken.

Klik her for at få en oversigt over de ca. 300 breve, der vedrører Legatet "Albertina"
Man kan også se Legatbestyrelsens forhandlingsprotokol og få et førstehåndsindtryk af beslutningsprocesserne.

Litteratur:
ALBERTINA. Et legats historie gennem 100 år 1878-1979 af Dyveke Helsted, Torben Holck Colding, Torben Melander (1979)
Legatet Albertina, et cirkelslag af Stig Miss (Carlsbergfondets årsskrift 2004 s. 152-162 )

  1. 1880 Den døende galler; Silen med bacchusbarn.
    1882 H. Chapu: Jeanne d'Arc.
    1886 Satyr med bacchusbarn; Satyr med klangbækkener; Sliberen; Apollon Belvedere; Hvilende Hermes; Diskoskasteren.
    1887 Firbendræberen; Hvilende satyr; Fløjtespillende satyrdreng; Bryderne; Th. Stein: Neapolitansk fiskerdreng bærende en vandkrukke.
    1889 L. Hasselriis: Vinsugende satyrdreng; A-N. Cain: Løve og løvinde.
    1891 O. Evens: En neapolitansk fisker.
    1892 V. Bissen: Tubalkain
    1897 Nilen
    1901 Tiberen. A. Kolberg: En drukken faun.
    1902 N. Hansen Jacobsen: Døden og moderen.
    1903 A. Jerndahl: Det lider mot skymning
    1910 S. Sinding: Valkyrien
    1912 P. Landowski: Kains efterkommere.