Menu

Carl Jacobsens Brevarkiv

1918-09-17

Afsender

Asta Møller

Modtager

Helge Jacobsen

Dokumentindhold

Asta Møller skriver i det lange brev om de vanskelige ekspeditionsforhold i Frankrig. Hun tilbyder HJ et Gauguin-billede fra Bretagne "Le Calvaire". Billedet er i Sverige, hvor HJ kan tage op og se det, hvis han er interesseret. Hun roser de amerikanske soldater og glæder sig til krigens afslutning.
Siderækkefølgen i brevet er ejendommelig

Transskription

6 Avenue de la Motte Picquet
Paris le 17 septembre
1918

Hr. Helge Jacobsen
Tak for deres brev fra den 9de August. Jeg har meget at meddele Dem i dag. Først vil jeg fortælle Dem on hvad jeg ved om medfølgende photoer - og om et andet der er sendt for sig - Siden skal jeg besvare Deres brev.-Photoet mærket paa bagsiden N. 10 er et hoved af en kvinde med haanden bag hovedet. Ansigt og brystet couleur clair - haaret kastaniebrunt. Bunden er en grés - diameteren er 17 centim højden 25 centimeter, prisen 10,000 francs. De lyse pletter paa photoet er lyspletter. Det er et meget smukt hoved. Photoet mærket 13 - er

Bibs

la purée - i bois sculptée middelgrøn farve - denne .... er 8 centm i bredden 6 i tværmaalet og 30 i højden Bibs la purée var en artist med meget talent, der aldrig blev til noget - og som levede paa kammeraternes bekostning og som var kendt under ovenstaaende navn. Prisen er 3000 francs-. De to statuer De har allerede photoerne af hjemme, er betydeligere, synes jeg men jo ogsaa dyrere. Jeg har faaet Mr. Daulhan til at gaa ned til 17,000 francs for St Therese og Père Paillard - hvis De vil købe dem (istedet for) 18,000).
Det sidste photo N. 8. er en Fantaine[???] en grés. Reliefferne mørke grønne mod en lysere

grund. Laaget og foden i bois sculpté - malet med forskellige farver- De to tværmaal er 21 og 28 centim højden 43 centim. Damen der har cocosnødden er kommen hjem og vil en af de første dage sende mig et photo. Hun vil afslaa den som allersidste pris til 500 francs. Jeg haaber at De har faaet mine to telegrammer. I svar paa prisen for la Belle Angele, den er 25,000 francs - hvis De synes at prisen er for høj skal De ikke genere Dem for at gøre et bud. Meget ofte af... man et afslag. II Derefter har jeg afsendt et andet telegram at manden, der har "le cynocephale" foretrækker at sælge for 5000 end slet ikke at sælge. Hvis De tager den til den pris vil jeg gerne have telegrafisk svar.

Jeg har endnu ikke modtaget de 24.000 fr for le bois de Gauguin og vasen, men brevene tager jo en uendelig tid., jeg haaber ikke at det er gaaet tabt. Jeg har været hos Janocopulos for at faa oplysninger om expedition. Han bad mig gaa til Chenue for at faa datoen for ansøgningen a propos les trois bois sculptés saa vilde han "faire appuyer la demande". Ligeledes bad han mig selv ansøge om at faa lov at sende Vasen - saa skulde han støtte ansøgningen. Han opnaar paa grund af sine relationer lettere tilladelsen til expeditionen; man kan intet expedere uden tilladelse. Chenue har ansøgt om tilladelse til at sende de 3 bois - men har endnu ikke opnaaet dem. Janocopulos mente, at han kunde fremskynde afsendelsen med sin støtte. Ellers sagde han

at Chenu var en udmærket expeditør - bare ikke særlig hurtig i vendingen. Han mente at forsendingen var lettere at opnaa over Le Havre.
Med hensyn til Gauguins Tahiti billede - saa har jeg endnu ikke kunnet opnaa noget afgørende svar. Marseille har lovet mig at forsøge om han kan faa købet der var foretaget igennem Hessel til at gaa tilbage saa at De kan faa billedet, men det lader til at være brydsomt. Imidlertid afsender jeg i dag et photo af et andet meget smukt billede fra Bretagne = Le Calvaire". Billedet er i Sverrig for tiden - jeg haaber at kunne faa

[Indskud]
I gaar da man tilbød mig Gauguins Bretagne billede "Le Calvaire" paastod man at der var endnu le droit de Luce a payer-. det vilde øge prisen med 10% men Mr Daulhen paastaar at der er ingen droit de luce naar der sælges til udlandet - og har aldrig ladet mig betale den - jeg skal tage nærmere oplysninger. Han har sikkert ret-.

at vide hvor det er. De kunde muligvis tage op og se det, hvis De synes om det.
Prisen er 23,000 francs - 92 cm i højde 73 i bredde. Korset??? er mørke blaat - forgrunden til venstre grønt, sandklitter med grønne farver paa højderne hvor køerne græsse. Vandet stærkt blaat. Fotografiet er afdæmpet i valørerne, der i billedet er meget stærke. Disse oplysninger har jeg fra en maler Mr. Vilder, der har haft billedet i sit atelier i flere aar, og som har gjort mig opmærksom paa det, som et meget ejendommeligt og smukt billede. Hvis De bestemmer Dem for at købe St. Therese og Pere Paillard - kan jeg

godt faa Mr Daulhen til at vente med betaling til november-.
Jeg tænker at De er lige saa glad ved den gode avance paa alle fronter som vi hernede. Man begynder at kunne se henimod freden. Amerikanerne kommer med nyt blod - friske kræfter - og med god vilje. De er meget modige og tapre soldater. Deres dygtige avance fra St Mikael er en god begyndelse paa deres felttog-.
Saa venlig hilsen
Deres forbundne
Asta Møller

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Paris
København

Glyptotekets arkiv