Menu

Carl Jacobsens Brevarkiv

1911-12-02

Afsender

Carl Jacobsen

Modtager

Hack Kampmann

Dokumentindhold

Carl Jacobsen kommer med forslag til forbedringer af områderne omkring Glyptoteket.

Transskription

Kjære Kampmann

Jeg bekræfter hermed min Samtale med Dem igaar. Jeg ønsker en Plan til en Forskjønnelse af Glyptothekspladsen:

1) Et Par ”Hellesteder”, cirkulære eller oval runde, med de to Kentaurgrupper hver i sit Midtpunct eller Brændpunct;
2) (Det glemte jeg at sige igaar): I Partiet under de to Trægrupper bør der anbringes mindre Steenbænke, hvor man med Ryggen imod ”Borgerne fra Calais” og imod en eller anden Gruppe, som skal træde i Nymfens Sted, der staar foreløbigt opsat for

at betegne Hensigten – kan see imod Glypt og udover Pladsen, og med Ryggen imod Pladsen kan see ind paa Borgerne og den anden Gruppe
3) Maaske (?) bør der i Midten af Pladsen være et lille …. cirkel rundt Hellested … med en ganske lav Ting; .. en lav Brøndindfatning.
4) En Balustrade omkring Glyps Mosaikfortoug med Løverne paa Hjørnerne og Flagmasterne paa hver Side Indgangen[.] Piedestalerne til Løverne og Flagmasterne tænker jeg mig i Granit Gitteret af Smedejern! x)
Imellem Flagmasterne maa Gitteret være til at lukke efter Besøgstid.

x) Fiirkantmotivet, som jeg næsten er bleven kvalt med i den nyere Architectur baade her og ude maa undgaaes saa [uydeligt] …..

5) et Samarbeide med Hr. L. Rasmussen angaaende Befæstelsen af Masterne…. i .. Broncestykket og Piedestalen
6) (Det glemte jeg ogsaa at sige igaar) Det lille trekantede Sted imellem Oppermann Have og Kampmanns Bygnings Side… [utydeligt] maa forbedres.
De friitstaaende Træer som løbe udi [utydeligt] i Ingenting maa borttages, den ubrolagte Deel brolægges med Mosaik eller asfalteres. Midt paa disse to trekantede Flader kan der staae en lav lille Ting som en Kilde eller Lign.
7) I eller foran de to nye Busketter i "Oppermanns Anlæg" imellem Vestervoldgade og Glyppladsen sættes To Grupper af Bonnesen "Dandsen" og "Musiken". Deres Fodstykker indarbeides i en Slags Exedra eventuelt med Siddepladser.

8) De to beplantede Kiledannende Træ og Græspartier ere ikke heldige. Maaske kunne den, med et Samarbeide imellem Dem og Gartneren Fab. Hansen, komme noget Bedre ud deraf.
De iøjnefaldende Butiksruder og Skilte maatte da saavidt mulig, skjules uden at tage Lyset fra dem. Dette vil vist være det vanskeligste af det Hele!
Dette til Deres venlige Overveielser.

Deres hengivne
Carl Jacobsen

9) Tegning af Fodstykke til Kentauergrupperne
Til Borgerne har jeg selv givet Tegning – De kan tro den er proper! [Resten af brevet er utydeligt og vanskeligt at læse]

Fakta

PDF
Brev

Dansk

København
København

Glyptotekets arkiv