Menu

Carl Jacobsens Brevarkiv

1886-05-10

Afsender

Carl Jacobsen

Dokumentindhold

CJ beklager, at han ikke har fået lov til at foretage afformningen af Jerichaus Adam og Eva hos gipseren, da det nu bliver dyrere.

Transskription

Ny Carlsberg 10-5-86

Hr Etatsraad Meldahl

I Henhold til vore tidlgere Samtaler og Correspondancer tillader jeg mig at meddele angaaende

Schillers og Brutus' Buster
at jeg har afhentet Danneckers Buste af Schiller samt Teneranis Buste af Thorvaldsen og opstillet samme i Glyptotheket, hvorved dog er at bemærke at navnlig Thorvaldsen er saa ødelagt af Olie eller Fernis at den næppe er præsentabel.
Til Gjengæld har jeg afleveret til Opstilling i Academiets Samling et nyt og feilfrit Gibseksemplar af

den bekjendte Buste i Capitol den s.k. Brutus den ældre.
Caligulas Buste som jeg samtidig indbragte tog jeg tilbage igjen da Academiet havde et Exemplar, som var bedre end mit.
Brutus' Buste tilhører Ny Carlsberg Musæums legat og det er altsaa en Selvfølge at naar eller hvis Academiet ønsker det gjensidige Laan ophævet da tilbageleveres Busterne til de resp Eiere.

Jerichaus Adam og Eva
Jeg beklager at Academiet ikke har kunnet tillade at Afstøbningen skete hos Gibseren x), da ved den nu bestemte Fremgangs maade Formningen

bliver 200 Kr dyrere end ellers.
Dette vilde have umuliggjort Erhvervelsen af Afstøbningen, hvis ikke jeg ved at fordele Udgifterne paa Flere kunde bringe Prisen ned.
Jeg har henvendt mig til Bestyrelsen for Provindsmusæerne og har allerede fra Aarhus Odense og Maribo faaet Subscription paa et Exemplar til hver af disse Musæer, saaledes at hver deeltager med en Andeel i Bekostningen af Formen.
Derved er Formningen bleven mulig og naar Hr Nielsen kommer hjem fra Paris kan han strax begynde derpaa
x) Det er beklageligt at siden jeg skrev til Academiet angaaende Sagen er Gruppen bleven yderligere ødelagt i det nogle Fingre brækkede af.

Canovas Perseus
Saavidt jeg forstod Etatsraaden, tilbød De mig denne Figur til Glyptotheket, hvis jeg vilde bekoste den Istandsættelse.
Jeg troede ikke at dette kunde lade sig gjøre, men Prof Stein har med en Bekostning af 60 Kroner dog faaet Figuren samlet.
Jeg er villig til at overtage Figuren og betale det nævnte Udlæg, og vil være forbunden for en Medelelse om jeg maa lade den hente.

Sergells Amor og Psyche (halv Størrelse)
Denne lille Gruppe staar endnu paa Pulterrummet, jeg har skrevet til National musæum i Stockholm om at faa en Afstøbning af den virkelige Gruppe i dens virkelige Størrelse, men jeg tillader mig at spørge om Academiet ikke indtil videre vil laane Glyptotheket det lile Exemplar.

Med Høiagtelse C. Jacobsen jun.

Fakta

PDF
Brev

Dansk

København
København

CJ kopibog i NCG